Raaka-aineet ja tarvikkeet:
- Porsaan lapa 2-4 kg
- Paprika 5-6 kpl
- Grillattu paprika 1 tlk. / n. 250 gr.
- Luumutomaatteja 400 gr.
- Punasipuli 2 kpl
- Tuore chili 2-6 kpl (perus punaista chiliä tai oman maun mukaan. Trepadeira W. + Red Savina kokeilemisen arvoinen)
- Tuore meirami, oregano tai korianteri
- Punaviinietikka 4 rkl.
- Savupaprikajauhe 2 rkl.
- Kuminajauhe 2 tl.
- Merisuola
- Mustapippuri
- Oliiviöljy
Lisukkeet:
- Pitkäjyväinen riisi 2 dl (VHH: korvaa riisi esim. kukkakaalimuusilla.)
- Smetana 1 prk.
- Tuore sitruunan kuori 1 kpl
- Tuore persilja 1 nippu
Valmistus:
(Lihan savustamisvaihe ei ole välttämätön, mutta jos omistat smokerin niin se kannattaa)
Poista lihasta nahka ja halutessasi myös luu.
Mikäli lapa ei ole valmiiksi suolattu (suolalapa), niin valmista noin 6 % suolaliuosta lihan koon mukainen määrä: 100 ml / 1 kg lihaa, eli esim. 2,5 kg lihaa kohti 235 ml vettä ja 15 grammaa suolaa = 250 g 6% suolaliuosta. (suolalaskuri)
Ruiskusuolaa sianniska suolaliuoksella.
- Optio: Kuumenna smoker noin 90 – 110 asteeseen ja pidä lämpö samana tasaisesti koko prosessin ajan.
- Hiero lihan pintaan mustapippuria ja suolaa.
- Savusta lihaa 2-4 tuntia
- SAVUSTUS EI OLE PAKOLLINEN. SE ANTAA LISÄÄ MAKUA, MUTTA GULASSI ON HERKULLISTA ILMAN SAVUSTUSTAKIN.
Viillä lihaan ristikkokuvio veitsellä ja esipaista lihan pintaa noin 10-15 minuuttia runsaalla oliiviöljyllä voidellussa pannussa tai padassa. Mausta lihan pinta suolalla ja pippurilla mikäli et vielä vaiheessa yksi (savustus) pintamaustanut lihaa. Nosta sitten liha padasta/pannulta ja siirrä se odottamaan.
Lisää pataan/pannuun viipaloidut sipulit, chilit, paprikat, paprikajauhe, kuminansiemenet, 1 tl suolaa ja 1 tl pippuria ja esipaista niitä noin 10 minuuttia. Laita sitten äsken paistamasi setti ja kaikki loput ainekset pataan eli grillatut paprikat, pilkotut tomaatit, meirami, (tai oregano tai korianteri). Nosta lihat pataan ja sekoita hieman ja kaada pataan vettä niin, että liha juuri ja juuri peittyy. Lisää viinietikka. Kiehauta koko keitos ja peitä pata kannella ja siirrä se sitten uuniin 3 tunniksi, 175°C tai kunnes se on mureaa ja pehmeää ja hajoaa helposti haarukalla vedettäessä.
Kun liha on kypsää tai lähes kypsää, jätä pata kannen alle muhimaan miedolla lämmöllä ja laita riisit kiehumaan. Sekoita sillä aikaa smetana, raastettu sitruunankuori ja osa silputusta persiljasta sopivassa tarjoiluastiassa.
Revi liha kahdella haarukalla tai lihakynsillä padassa. Tarjoile pata riisin sekä maustetun smetanan kanssa. Silppua vielä persiljaa erilliseen astiaan, josta voi vielä ripotella annoksen päälle persiljaa.
Katso myös olohuone.fi facebookista sekä www.oaksmoke.fi